Välkommen till Svenska Griffon Nivernais Klubben

 Om Rådjursrenhet och Träning

 Författat av Jacques Dominguez


             Vikten av att göra våra hundar Rådjursrena(RR)

 God jaktetik inbegriper mycket, bland annat att högbenta hundar relativt snabba (även om våra hundar år spårnoga och mer uthålliga än snabba) låter bli att jaga rådjur. Nivernaisägare måste jobba konsekvent med detta. I slutet av jaktsäsongen kan vi slå fast att efterfrågan på rena vildsvinsjakter har ökat och uppskattas mer och mer av jaktlagen. För att möta den växande efterfrågan av jaklagen måste vi få flera Nivernais som är vildsvinsspecialister.

 Hur går jag till väga med min Nivernais för att göra den rådjursren (RR)?

-         Grundläggande dressyr är nödvändigt i RR avseende. Det gäller att lära hunden att husse/matte har ett kommandoord inlärt när han gör fel.(NEJ-FY).

-         Första steget är att provocera möte med rådjur i koppel, helst närma sig i medvind så att det inte är några tveksamheter NÄR hunden uppfattar doften  måste korrigering med NEJ/FY komma blixtsnabbt i rätt ögonblick innan jaktlusten ger signal: Vilt,Jaga.

-         Ett steg till är att upprepa proceduren på samma sätt men kopplet ersätts då med en långlina ca 15m så att hunden inte är under direkt kontroll av föraren.

-         Dags att släppa hunden på jakt, vid övertramp med förbjudet djur försök få stopp på drevet, lägg hunden på spåret några minuter och tala om att du inte gillar detta.

Vissa hundar kommer att ganska snabbt förstå vad som gäller, andra kräver mera uthållighet av föraren. Sluta inte med rådjursförmaningar när du ser att hunden har fattat, befäst hundens olust för rådjur vid varje tillfälle.

RR är lika viktig som en god jaktprestation och går hand i hand, använd tiden mellan jaktsäsongerna att jobba med RR.

         

OBS! RR träning måste ske parallellt med jaktträning på vildsvin. Det hela skall vara en balans mellan positivt och negativt, föraren måste också ge beröm vid rätt tillfälle. Man måste avstå RR träning med en valp/unghund som inte är mogen för jakt, risken är stor att han uppfattar att all jakt är fel.